--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy Autonóm közösségi kísérlet arra, hogy hogyan lehet egy városi üres teret szabadon kultúrával, tudással, és szórakozással feltölteni, ezzel együttműködésen alapuló valódi közösség terévé változtatni.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Közkonyha

A közkonyhánk alapvetően egy vegetáriánus (freegan) nyitott konyha, bárki számára elérhető a főzés, a konyhai segítség, illetve az alapanyagok beszerzésének lehetősége.
A részvételen alapuló közös programok gyűjtőneve a közkonyha.


A "freegan" alapanyagaink beszerzésére (is) utal, ugyanis ezek nagy része a piacokon visszamaradt zöldségek,  szavatossági és sérülési okokból el nem adható termékekből készül, ami nem ritkán megközelíti a mázsányi mennyiséget. Az ilyen, előzőleg megtisztított alapanyagok még jó pár napig/hétig kibírják. Így vacsoráink többnyire -mint minden program- nem kerülnek pénzbe, csak legyen elég jelentkező a közös főzéshez. Mivel a főzés és az evés is sok mosatlan edénnyel jár, megkönnyítve egymás munkáját, magunk után mosogatunk, így is mindig akad mosatlan edény, tehát a részvételi szándék bármikor kifejezhető a mosogató helyiségben is. 
Ha nem tudsz főzni, de szeretnél segíteni, hozzájárulni, gondold végig, mi az ami egy konyhában elengedhetetlen, hozd be, tuti hasznát vesszük.


Amivel segítségére lehetsz a közkonyhának:


  • fűszerek (alap és különleges is jöhet)
  • tartós alapanyagok (cukor, liszt, tészta, búzadara...)
  • tisztasági cuccok (mosogatószer, szivacs, törlőkendő...)
  • edények, konyhai eszközök (robotgép, turmix, toast sütő...)
  • jelenleg gáztűzhelyet is keresünk


És persze ne felejts el itt maradni vacsorára!
Mi a freegan? 

(az Urban Dictionary felhasználók által szerkesztett szlengszótár meghatározásai szerint): 1. Olyasvalaki, aki tartózkodik a gazdaságba való bekapcsolódástól, és megmenti/újrahasznosítja a társadalom elpazarolt élelmiszeripari termékeit és –forrásait ahelyett, hogy megvásárolná e termékeket magának. A freegan kifejezést gyakran vonatkoztatják olyan veganokra (vegákra, akik nem esznek/nem viselnek állati eredetű termékeket), akik csak akkor tesznek kivételt, ha az a bizonyos állati termék ingyen van, és másképp amúgyis kárba menne. 


2. Mocskos, munkanélküli, haszontalan hippi, aki egész mentális akrobatamutatvány-sorozattal és extrém paranoiás érzékcsalódással próbálja meg racionalizálni és igazolni saját haszontalanságát. 

„Freeganokként egyszer csak ráébredünk, nem néhány rossz termék vagy cég a felelős a világunkban tapasztalt társadalmi és ökológiai visszaélésekért, hanem inkább az egész rendszer, amelyben dolgozunk; és kezdünk rájönni, hogy munkásokként az erőszak, halál, kizsákmányolás és rombolás gépezetében vagyunk fogaskerekek.” 3. A free+vegan szavak összetételéből keletkezett. Olyan emberekre vonatkozik, akik túl szegények ahhoz, hogy megvásárolják önmaguknak a kaját, ezért minden reggel a boltok melletti kukákból bányássszák azt ki. 

4.
 Olyan vega, aki elfelejti saját etikai standardjait, amikor nem vega csámcsognivalót kaphat ingyen, és kijelenti, hogy ha azt meg is eszi, nem károsodik a környezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése