--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy Autonóm közösségi kísérlet arra, hogy hogyan lehet egy városi üres teret szabadon kultúrával, tudással, és szórakozással feltölteni, ezzel együttműködésen alapuló valódi közösség terévé változtatni.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaszinó

Budapest VII. kerület

A Nyár utcai épület hatszintes, hattengelyes utcai homlokzata a Klauzál utcai homlokzathoz hasonló tömegű, nagyrészt vörös téglaborítású. Az épületet Román Miklós és Román Ernő tervezte. Földszintjén, félemeletén és első emeletén kaszinó és vendéglő működött.

Az épület hatszintes, hattengelyes utcai homlokzata a Klauzál utcai homlokzathoz hasonló tömegű, nagyrészt vörös téglaborítású. A földszintet és a félemeletet négytengelyes, széles, háromosztatú nyílások törik át. A földszintről nincs bejárat a házba, csak egy ajtó, mely egykor a konyhába és étterembe nyílt. Az emeletek első tengelyében széles nyílás van, a 2-4. tengelyben karcsú, magas ablakok nyílnak, az 5-6. tengelyben két karcsú ablakot helyeztek el. Az első emelet nyílásai előtt a Klauzál utcai homlokzatéhoz hasonló balkon fut végig, a 3. axisban lévő falmező díszített. A második emelet első, és 5-6. tengelye előtt a már ismert, áttört mellvédű erkély látható. A 2-4. tengelyek íves kiugrású zárterkélyben állnak. A zárterkély ablakai könyöklőre támaszkodnak, köténymezőjük vörös téglaborítású. A zárterkélyt e felett sárga téglaborítása is kiemeli az épületből. A nyílásokat téglamintázatos, egyszerű keret övezi, könyöklőre támaszkodnak, szemöldökük nincs. A zárterkély két oldalán, a 4. emelet homlokzati síkja visszaugratott, helyén sárga téglából kirakott, áttört korlátú mellvéd látható. A zárterkélyt attika koronázza.A leírás a műemlékem.hu -ról lett beemelve, tartalmát az érkező konstruktív kommentek esetén folyamatosan szerkesztjük.

1 megjegyzés: